AgriFood Fokus 2016:1

Ursprungsinformation om mat på restaurang

Information om vilket land maten kommer ifrån finns i allt större utsträckning i livsmedelsbutiken men för restauranger finns det inget krav att informera gästerna om matens ursprung. Vår analys visar att restaurangbesökares efterfrågan av ursprungsinformation är begränsad och främst gäller kött.

Vår slutsats är att det bör vara frivilligt, snarare än tvingande, för restauranger att tillhandahålla ursprungsinformation. Ett problem som framkommer är att konsumenternas förståelse av den befintliga obligatoriska ursprungsmärkningen av livsmedel är låg. En anledning kan vara att lagstiftningen är komplex och att ursprungskriterierna omfattar flera led av produktionskedjan.


Liknande publikationer


2023-06-21
AgriFood Fokus 2023:8
Hållbarhetsmärkning – möjligheter och svårigheter
2023-03-31
AgriFood Policy Brief 2023:1
Staten och maten - kan skatter och subventioner rädda liv?
2023-03-17
AgriFood Fokus 2023:3
Stigande matpriser - är det värre i Sverige?