Rättvisemärkning  av livsmedel är en växande företeelse i främst Europa och USA. Målet  med märkningen är att förbättra arbets- och levnadsvillkor för  jordbrukare och lantarbetare i utvecklingsländer. 
 Syftet  med rapporten är att belysa olika effekter av märkningen Fairtrade (med  tillägget ”Rättvisemärkt” i Sverige) med hjälp av ekonomisk teori och  en genomgång av aktuell litteratur.
 Den  övergripande slutsatsen är att rättvisemärkning kan ha positiva  effekter för de jordbrukare som tillhör ett certifierat kooperativ.  Detta beror på att prisfall begränsas vid låga världsmarknadspriser,  resurser tillhandahålls för gemensamma investeringar och goda arbets-  och miljömässiga villkor uppmuntras. Men märkningen saknar potential  att hjälpa fler än ett mycket begränsat antal jordbrukare. Det innebär  att rättvisemärkningen endast kan ha en försumbar effekt när det gäller  att bekämpa fattigdom och dåliga villkor i utvecklingsländer. Dessutom  är märkningen ett ineffektivt sätt att transferera resurser på,  eftersom endast en mindre del av det merpris den europeiske konsumenten  betalar når den avsedde mottagaren. Det är slutligen svårt att  kontrollera att standarder gällande arbetsvillkor och miljöhänsyn har  efterlevts.